Wanneer je een zakelijke meeting op afstand hebt, is Zoom of Microsoft Teams vaak de beste oplossing. Zo kun je elkaar (een soort van) in de ogen aankijken en kun je een veel persoonlijker gesprek voeren. Hoewel je dit waarschijnlijk vanuit huis organiseert, is het wel belangrijk om professioneel over te komen. Er zijn verschillende protocollen voor online meetings te vinden en we lichten graag de belangrijkste factoren voor je uit. Zo verloopt jouw gesprek zakelijk, professioneel en succesvol.

Goede setting

Het belangrijkste van een online meeting is de setting. Als jij een camera op je laptop hebt die van slechte kwaliteit is, kun je net zo goed telefoneren met je gewone telefoon. Daarnaast is het belangrijk dat je goed te zien bent. Ga dus bij een raam zitten of zorg dat je goede verlichting in je kantoor hebt. LED lampen met een dikke fitting kun je in allerlei lampen installeren en zorgen voor fel licht. Zo ben je voor de ontvanger goed te zien. Daarnaast mag je best wat tijd steken in de achtergrond, zoals een mooie plant of schilderij. Zorg dat het netjes opgeruimd is en dat de ontvanger niet volledig je woonkamer in kijkt. Dit komt onprofessioneel over en leidt erg af van je boodschap.

Juiste presentatie

Nu je achtergrond netjes ingericht is, is het tijd om even naar jezelf te kijken. Kleed je zoals je ook zou doen wanneer je naar een klant toe zou gaan of hoe je naar kantoor zou gaan. Een gewone trui is hierbij echt uit den boze. Daarnaast is uiterlijke verzorging ook een must. Ga dus niet met vette haren en een ongeschoren baard achter de laptop zitten. Net als voor fysieke meetings geldt hierbij ook: je kunt beter overdressed zijn dan underdressed. Als je twijfelt aan hoe je overkomt op beeld, kun je voordat de meeting plaatsvindt altijd de camera even openen om alles te controleren.

Wees voorbereid

Ga er tijdens een online meeting niet vanuit dat je wel tussendoor wat informatie op kunt zoeken. Zorg dat je alles bij de hand hebt en niet uit je stoel hoeft om nog papieren te pakken. Dit komt namelijk erg rommelig en onvoorbereid over. Als je een presentatie geeft is het handig om deze alvast klaar te hebben staan en te weten hoe je je scherm deelt met de ontvanger. Zo straal je zelfvertrouwen uit, wat helpt bij je uiteindelijke verkoop. Succes!