Top-sporters, -zakenmensen, -kunstenaars of -verkopers; het vermogen om onder druk te presteren is een kenmerk dat hen onderscheidt van de massa. Wat kunnen we van ze leren?

Als ondernemer heb ik altijd een diepe fascinatie gehad voor mensen die uitblinken onder druk. Juist in momenten van intense stress en uitdagingen tonen zij hun ware kracht en veerkracht. In dit blog wil ik enkele wetenschappelijk onderbouwde strategieën delen die deze top performers gebruiken om te excelleren onder druk, zeker ook in verkoopland.

Podcast research
Ik ben zo gefascineerd door dit onderwerp dat ik samen met sport- en prestatiepsycholoog Steven Goudsbloem een podcast ben gestart. In deze podcast gaan we op zoek naar het geheim van markante individuen. Van gedreven ondernemers tot toegewijde artsen, van muzikanten tot top-presteerders in de sportwereld - we onderzoeken wat hen onderscheidt van de rest. Wat stelt hen in staat niet alleen topposities te bereiken, maar er ook te blijven?

1. Groei versus vaste mindset

Het hebben van de juiste mindset is cruciaal voor het excelleren onder druk. Een studie gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology onderzocht de relatie tussen mindset en presteren onder druk. Hieruit bleek dat individuen met een groei-mindset beter presteerden in stressvolle situaties dan degenen met een vaste mindset. Dit onderstreept het belang van het cultiveren van een groei-mindset voor succes onder druk.

Een leuk boek dat ik hierover kan aanbevelen is dat van Carol Dweck: Mindset, de weg naar een succesvol leven.

2. Stressmanagement
Effectief stressmanagement is een andere belangrijke factor voor topprestaties onder druk. Een onderzoek uitgevoerd aan de Harvard Medical School onderzocht het effect van meditatie op stressreacties. De resultaten toonden aan dat regelmatige beoefening van meditatie de fysiologische reactie op stress kan verminderen. Dit suggereert dat meditatie een effectieve strategie kan zijn voor het beheersen van stress en het verbeteren van prestaties onder druk. Een app die ik zelf dagelijks gebruik is Headspace. Een echte aanrader wanneer je even tot je kern wil komen.

3. Positieve zelfspraak en zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen en positieve zelfspraak spelen een cruciale rol bij het excelleren onder druk. Een studie gepubliceerd in het Journal of Sport & Exercise Psychology onderzocht het effect van positieve zelfspraak op prestaties onder druk. De resultaten toonden aan dat atleten die zichzelf positief aanmoedigden, beter presteerden onder druk dan degenen die dat niet deden. Dit benadrukt het belang van zelfvertrouwen en positieve zelfspraak voor succes onder druk.

4. Focus op het proces
Het richten op het proces van hun werk is een andere strategie die top performers gebruiken. Een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Toronto onderzocht het effect van een taakgerichte benadering op stress en prestaties. Deelnemers aan het onderzoek die zich concentreerden op de specifieke taken die ze moesten uitvoeren, vertoonden minder stress en behaalden betere resultaten dan degenen die zich lieten afleiden door zorgen over het behalen van doelen.

Deze was voor mij zeker in de beginjaren erg lastig. Sinds een aantal jaar weet ik me steeds beter te focussen op de reis in de wetenschap dat de resultaten volgen. Een resultaat kan ook een les zijn die ik leer van het maken van keuzes.

Conclusie
Door deze wetenschappelijk onderbouwde strategieën toe te passen, kunnen we allemaal onze capaciteiten maximaliseren en uitstekende resultaten behalen, zelfs onder druk.

Het is mijn overtuiging dat door het cultiveren van een groei mindset, effectief stressmanagement, positieve zelfspraak en focus op het proces, we kunnen excelleren en ons onderscheiden van de massa.

Vind je het leuk om meer geheimen te ontdekken over hoe top-performers in real life omgaan met druk en blijven presteren? Dan zou je onze podcast eens kunnen proberen.